01.10.2013.

Rokolomotiva

Rokolomotiva, splitski alter-pop sastav, objavio je singl "Omara Beach", kao najavu albuma prvijenca "Rudijev blef" koji se u izdanju diskografske kuće Dallas našao na policama CD shopova.

Rokolomotiva, koju karakterizira specifična autorska poetika i melodični zid alternativnog rocka i mediteranskog popa, ima iza sebe dug garažni staž i mnogo živih nastupa. Ističu se svirka u emisiji "Demobox" Hrvatskog radija Split, lanjski nastup na Festivalu Lastovo- otok glazbe te recentni koncert u klubu "Lazareti" u Dubrovniku, gdje je standardnu postavu Rokolomotive, Stipe Vidić - glas i gitara, Ivan Perić- gitara, Rudolf Vučemilović - bas i Ivan Fistanić - bubanj, oplemenio prof. Marin Limić na klaviru i klavijaturama.

Počeci Rokolomotive sežu krajem 1990-ih u Splitu kad Stipe Vidić, Ivan Perić i pokojni Mato Janjić počinju stvarati autorske skladbe. Godine 2001. Vidić i Perić su se povezali  Rudolfom Vučemilovićem, iskusnim basistom splitske underground scene („Rapa Nui”, „Rumplstinsky”). Nakon nekoliko promjena bubnjara grupi se 2005. pridružuje Ivan Fistanić („Krankenhaus”, „Uši i puši“, „Pelegrin“) čime se postava ustaljuje, te se održavaju  samostalni koncerti  po klubovima i gradovima Dalmacije (Dubrovnik, Split, Zadar, Makarska, Vis, Lastovo).

Godina 2010. je presudna za Rokolomotiva jer tada upoznaju  Mišu Limića, kompozitora i vođu kultne grupe Stijene koji u sljedećih nekoliko godina značajno utječe na grupu svojim znanjem, iskustvom i energijom. U proljeće 2012. Rokolomotiva kompletira višegodišnji studijski rad na 11 autorskih pjesama, a zvučnu sliku u studiju zaokružuje pijanist Marin Limić  svojim „klasičnim“ stilom. U ljeto 2012. Rokolomotiva ima zapažen nastup na Lastovu na Festivalu novih skladbi sa istoimenom skladbom „Rokolomotiva“ kao svojevrsni manifest grupe. U travnju 2013. Rokolomotiva potpisuje za diskografsku kuću Dallas Music, a na ljeto 2013. Objavljuje album prvijenac “Rudijev blef”.

Stipe Vidić, vokal, gitara

Rođen istog dana kada je svjetlost ugledao i 6., dvostruki studijski album grupe Led Zeppelin. Na njegovo odrastanje snažno je utjecala dječja serija Kocka kocka kockica, no zašto je ipak nakon gimnazije završio ekonomski fakultet te se prepustio suhoparnom životu bankovnog činovnika ni njemu nije do kraja jasno. Jednoličnost neo-kvazi-liberalnog egzistiranja krati prebiranjem žica po gitari i napinjući vratne žile te amaterski izučavajući novodobnu povijest. Uvjeren je da se od njega, u svakom smislu, ono najbolje tek očekuje.

Ivan Perić, gitara

Po obrazovanju ekonomist, a po zanimanju televizijski snimatelj i montažer. Rijetke slobodne trenutke koristi za gledanje filmova, igranje basketa s prijateljima, čitanje novina i knjiga, a najviše za stvaranje dijela novih pjesama Rokolomotive. I, naravno, probe kod bubnjara Fiste u Pisku, gdje jedino zvuci ovog sastava narušavaju još uvijek idiličan mir tog primorskog mjestašca.

Rudolf Vučemilović, bas

Po obrazovanju je magistar ekonomskih znanosti koji ulaganja u nove bas žice i ostalu glazbenu opremu financira iz činovničke plaće u multinacionalnoj korporaciji. Od polovice 1990-ih je prisutan na splitskoj alternativnoj sceni u grupama Rapa Nui i Rumplštinski. U čestim slobodnim trenucima radi na novim pjesmama, jednom  tjedno sjedi na balkonu kina Karaman i  kolekcionar je ex-YU namještaja iz 1960-ih i 1970-ih.

Ivan Fistanić, bubanj

Po obrazovanju je profesor književnosti, a po zanimanju bezopasni školski knjižničar. Nekad strastveni ribolovac sada uglavnom lovi po kući svoje dvogodišnje blizance. Rijetke slobodne trenutke koristi za biološke potrebe i dubokoumne misli oko ritmova, a kad su probe i o realizaciji istih. Pošto živi na selu (Gornji Fistanići, Pisak) nekoliko puta godišnje odmara se i uz motiku, pilu, sikiru,…uglavnom sve što vole stari. Kad stigne bavi se i hobijima: jede, ne čita prije spavanja i spava.

Marin Limić, klavir i klavijature
Po obrazovanju akademski pijanist, diplomirao na glazbenoj akademiji u Koelnu u klasi prof. Arba Valdme. Imao je brojne solističke koncerte u Hrvatskoj i Europvi, te  niz osvojenih regionalnih i državnih nagrada u razdoblju od 1997. do danas. Kritički osvrti na njegove pijanističke recitale govore da Limić stasa u istinskog glazbenog virtuoza.

rokolomotiva.com